top of page

Project verwerking Zirkoonzand

Op de deponie-Maasvlakte is een partij van 45 ton radioactief Zirkoonzand nuttig toegepast als slibstabilisator. De partij heeft al jaren in de haven van Rotterdam tot hoofdbrekens geleid. De partij kon namelijk door de radioactiviteit niet meer terug verscheept naar de ontdoener maar kon ook niet door naar zijn oorspronkelijke eindbestemming.

Samen met NRG heeft Van Gansewinkel-Minerals een plan gemaakt om het materiaal in te nemen en te verwerken als stabilisator in grondreinigingsresidu.

 

Amart Procestechnologie heeft in opdracht van Gansewinkel-Minerals een plan van aanpak geschreven en heeft tot in details de verwerking van het Zirkoonzand en de toepassing van het gebruik van het slib uitgediept. De partij is uiteindelijk met succes, onder streng toezicht van het NRG, in twee weken tijd verwerkt.

 

Door het Zirkoonzand op deze manier in te zetten wordt de radioactiviteit verlaagd naar een toegestane hoeveelheid en kan de zo verkregen bouwstof zonder problemen worden ingezet. Het gestabiliseerde slib is als bouwstof ingezet op de deponie-Maasvlakte.

bottom of page